Pas godt på dine vinduer og døre

 

Med en god og rigtig vedligeholdelse kan du forlænge levetiden på dine vinduer og døre.

Følg vores gode råd om vedligeholdelse af vinduer og døre og spar penge.

Hold godt øje

Har du vinduer og døre i fyrretræ, er det en god idé at tjekke standen en gang om året. Ved at holde øje regelmæssigt, kan du hurtigere udbedre skader. Som med så meget andet er det hurtigst og lettest at tage vedligeholdelsen i opløbet, fremfor når det først står rigtig slemt til.

Når du køber vinduer og døre hos Bedst & Billigst, giver vi 10 års garanti på hele produktet, men det forudsætter en korrekt vedligeholdelse af vinduer og døre for at kunne opretholde garantien.

Hvad skal du holde øje med?

  • Dækker malingen? Er den begyndt at skalle af, eller er der kommet et hak ind i vinduet så træet er blottet, så er det på tide at male. Vandrette flader og lister er typisk mere udsatte, da der her kan samle sig vand, når det regner.
  • Lukker dine vinduer og døre tæt? Tætningslisterne skal holdes rene og evt. smøres med silikoneplejemiddel efter behov. Så de forbliver bløde og smidige. Tætningslisterne sikrer at der lukkes tæt og varmen ikke suser ud.

  • Trænger dine vinduer eller døre til at blive smurt? Smør alle bevægelige dele med olie en gang om året, så får du funktionsdygtige vinduer og døre i mange år.

  • Det er altid en god idé at holde sine vinduer og døre rene og pæne, ikke kun for udseendets skyld men også for holdbarhedens skyld. Vask gerne karm og ramme et par gange om året med en mild sæbe. Et godt tip til at få skinnende rene ruder er at putte lidt afspændingsmiddel i vandet.

  • Husk at justere dine vinduer og døre, med tiden kan de begynde at hænge lidt, som vi kender det fra andre ting. Derfor er det en god idé at justere beslagene en gang om året, udover at de åbner og lukker lettere, så kan det også have betydning for varmeregningen. Vinduer og døre som lukker skævt, slutter nemlig ikke helt tæt.

Find malerpenslen frem

Har du opdaget en revne, et lille hak eller er malingen begyndt at skalle af, så er det på tide at finde malerpenslen frem. Når først malingen er utæt, så inviterer man fugten ind i træet, og fugt er en uønsket gæst.

Er du ude i god tid, kan du nøjes med at male de steder hvor det trænger, eller der er sket skader. Har du ventet for lang tid, kræver det et større forarbejde. Er malingen begyndt at skalle af, kan du ikke nøjes med at pletmale, i de tilfælde skal der slibes og rengøres inden man kan begynde at male.

Det kan derfor godt betale sig at være på forkant. Der er ingen tommelfingerregel for hvor ofte vinduer og døre skal males, og du kan også opleve at der er forskellige behov alt efter hvor meget vind, regn og sol dine vinduer og døre bliver udsat for.

Når du skal male, er en god idé ikke at male i direkte solskin eller i fugtigt vejr, det bedste malervejr er overskyet. Derfor er det godt at male i foråret eller i sensommeren / det tidlige efterår.

En løftet pegefinger!

  • Husk at når du maler, så må du ikke male greb, lukkemekanismer, bevægelige dele og tætningsbånd.

Sådan passer du på vinduer og døre i PVC og træ/alu

Modsat fyrretræ så kræver vinduer og døre i PVC og træ/alu minimal vedligeholdelse – dog skal de stadigvæk vaskes og holdes rene, her er det en god idé at vaske med en pH-neutral sæbe og bruge en blød klud eller børste.

Du skal stadigvæk huske at justere og smøre beslagene i dine vinduer og døre, samt sikrer at tætningslisterne er intakte og slutter tæt.

En god start

Når vinduerne og dørene bliver produceret på vores fabrik, bliver de imprægneret mod råd og svamp, herefter grundes de og så bliver de sprøjtemalet. Det giver dine vinduer og døre den bedste start, så de kan klare sig godt de første mange år.

Træ er et levende materiale, der kan forandre sig. Du kan læse mere om kvaliteten på vores fyrretræs vinduer og døre her. 

 

Rigtig god arbejdslyst!

1. Det er vigtigt, at du løbende holder øje med dine vinduer og døre (normalt minimum 1 gang om året), og specielt være opmærksom på små skader.
Skaderne skal udbedres så tidligt som muligt, for at undgå, at der sker større og dybere skader på vinduerne eller dørene.
Det er nødvendigt med en korrekt vedligeholdelse for at kunne opretholde garantien.
Man skal specielt lægge mærke til alle de vandrette flader og lister, som er mere sårbare overfor fugt, regn etc. og derfor oftere trænger til vedligeholdelse.

2. På fabrikken bliver alle døre og vinduer behandlet mod råd og svamp.
Det hindrer de fleste gennemslag af harpiks og knaster, men alligevel anbefaler vi med tiden, at man selv behandler overfladerne igen med enten træbeskyttelse eller maling.
Inden du starter på behandlingen, skal du huske at afvaske vinduerne og dørene grundigt med et grundrengøringsmiddel.
Den løse maling der måtte være tilbage skrabes af og vinduet eller døren slibes med sandpapir.

Tør evt. støv af med en klud. Nu er vinduet eller døren klar til påførsel af malingen (det kan være en god ide at påføre en grundolie inden)
og efter første behandling skal vinduet eller døren slibes let igen. Det anbefales at man min. påfører 2 gange maling efter grundbehandligen.

Det er vigtigt ikke at male tætningslisterne, og de bevægelige dele af hængslerne og husk ikke at lukke rammerne på vinduerne og dørene, før det er helt tørt.

3. Husk at træ er et levende materiale, der selv efter de meget krævende behandlingsprosesser kan forandre sig, og der kan opstå små forandringer i overfladen, som skal behandles jo før, des bedre. Du kan læse mere om kvaliteten på vores produkter hvor der indgår elementer i træ her.

4. Ligeledes kan der med tiden (nogen gange før end andre) forekomme mindre udtræk af harpiks i form af små prikker, og i enkelte tilfælde kan harpiksen også trænge igennem malingen og danne små dråbeformede klumper udenpå behandlingen.
De kan imidlertid let og forsigtigt fjernes med f.eks. sprit, når de er helt tørre.