Tophængte vinduer

Det tophængte vindue er en ældre og mere traditionel vinduestype, der er monteret øverst og åbnes nederst. Det kan benyttes, hvor der ikke er krav om grebsbetjening, eller hvor vinduet ikke skal åbnes/lukkes så ofte – derfor vælger mange at installere det på badeværelset eller i kælderen.

Hvad er et tophængt vindue?

Som navnet hentyder til, er tophængte vinduer fastgjort øverst i rammen og åbnes forneden. Der er flere vinduestyper der åbnes på den måde, bl.a. topstyrede vinduer og vendevinduer. Navnene er næsten ens, men alligevel er der en række forskelle på et topstyret, vende- og tophængt vindue.

Lidt om det tophængte vindue:

  • Vinduet er monteret med hængsler i toppen. Der er på vores vinduer lavet en udfræsning i hvert øverste hjørne i karmen, så de kan monteres så de er mindre synlige.

  • Til designet hører to stk anverfer - dem man lukker vinduet med så det slutter tæt.

  • Vinduet er også monteret med en udskydelig stang forneden, som enten har to eller tre huller, alt efter hvor stort vinduet er - uden en stang ville det blive lidt træls at lufte ud. Er vinduet under 763 mm bredt, har stangen to huller, mens 764 mm eller over betyder at det har tre huller.

  • Selve vinduet kan åbne op til 90 grader, hvis det er nødvendigt, men udskyderstangen afgør hvor meget det kan åbnes og holdes på plads.
    Det giver måske sig selv, men vinduet vil altså lukke i, hvis ikke du har brugt udskyderstangen til at holde vinduet på plads.

Tophængte vinduer bruges typisk steder, hvor man har brug for at lufte ud, men ikke har brug for at gå og åbne og lukke vinduet flere gange om dagen. Det kunne fx være i kælder, hvor vinduet er et populært valg, fordi det som oftest er billigere end topstyrede vinduer. De bliver stadig brugt i dag, selvom designet efterhånden har en del år på bagen, fordi de er nemme bruge, og pga. deres billige pris i forhold til deres andre tophængte søskende.