Op til 55% i webpris / Bestil senest 29/5
 

Udluftningsventil i vinduer

Har du hørt at et godt indeklima er vigtigt, men er du i tvivl om hvorfor, hvad det er, og hvordan du får det? Så kan du sikkert godt bruge denne guide, der har til formål at gøre dig klogere på, hvad du kan gøre, for at få et godt indeklima i din bolig - og hvorfor det er vigtigt!

Hvorfor er det vigtigt at lufte ud?

For at undgå fugt og dårligt indeklima, er det vigtigt at lufte godt ud i ca. 10 minutter, 2-3 gange om dagen. Udluftningen hjælper med at få fugt, støv og skadelige partikler (din svigermor hører ikke herunder) ud af hjemmet. Hvis du får disse ud af hjemmet, mindsker du også risikoen for sygdom, da et dårligt indeklima kan få konsekvenser for dit helbred.

Forskellige helbredsmæssige symptomer på dårligt indeklima kan f.eks. være:

  • Kvalme og svimmelhed

  • Udslæt, rødme og kløe i huden

  • Irritation i øjne, næse og hals

  • Hovedpine og træthed

  • Koncentrationsbesvær

Manglende udluftning kan også resultere skimmelsvamp i hjemmet, pga. den forøgede fugtighed.

Altså: behøver vi overhovedet at sige, at det er ekstremt gavnligt for dit velvære at lufte ud i dit hjem? Du vil vel nødigt ikke kunne koncentrere dig, om de ugentlige nye afsnit i tv-serierne.

Hvad er en udluftningsventil til et vindue?

En hjælp til en konstant cirkulation af frisk luft i dit hjem, kan være vinduer med udluftningsventiler. Ventilerne kan hjælpe med at cirkulere frisk luft ind i dit hjem, hele døgnet rundt – selv når du ikke er hjemme, eller når du sover. Det er nærmest nemmere end at stjæle slik fra børn.

Ventilen er flad, og placeres øverst i karmen i vinduet. Du åbner og lukker ventilen ved at klikke den op og ned. Når den er oppe, er den åben, og når den er nede er den lukket. Således er den nærmest usynlig, når den er lukket. Den flugter nemlig med karmen. Måske sidder du nu og tænker ”men vil udluftningsventilen ikke være en torn i øjet, på den smukke ydre æstetik, som mit hjem har?” –et helt legalt spørgsmål, til hvilket vi kan svare ”nej!”, for ventilen kan faktisk slet ikke ses udefra.

I princippet kan du lade ventilerne være åbne hele tiden, men det kan være smart at lukke dem, hvis det blæser kraftigt eller er meget koldt udenfor.

For at få den bedste cirkulationseffekt, er det er en god idé at have flere vinduer med udluftningsventiler rundt omkring i dit hjem. Dette, fordi der foregår et samarbejde ventilerne imellem, hvor nogle lukker frisk luft ind, og nogle lukker dårlig luft ud. For at udnytte vindens cirkulation til fulde, er det også smart at have vinduer med ventiler på begge sider af dit hus – vinden blæser nemlig henover og rundtom huset. Hvis du placerer udluftningsventiler rundt omkring i dit hjem, kan du altså så at sige køre på frihjul af blæsten, og få en naturlig ventilation af frisk luft i dit hjem.

Det er selvfølgelig en god idé at have udluftningsventiler i alle rum i hjemmet, men særligt på badeværelset og i køkkenet, hvor der forekommer mest fugt og kondens, vil det være smart. Ellers kan du risikere at lave dit eget tropiske regnskab derhjemme, bare uden de eksotiske dyr og planter.

Husk dog, at selvom ventilerne er ekstremt behjælpelige ift. cirkulationen af frisk luft, er det stadig vigtigt at huske at lufte ud 2-3 gange om dagen.

Kan udluftningsventilerne eftermonteres?

Det er muligt at få ventilerne eftermonteret, men vi anbefaler, at du køber vinduer, der allerede er monteret med udluftningsventiler. Dette, fordi det sjældent er værd at spilde krudt på, idet det snildt kan blive både dyrt og ret besværligt at montere ventilerne efterfølgende.

udluftningsventil monteret i vindueudluftningsventil monteret i vindue