Dug og kondens på vinduer og døre

 

Er ruderne duggede, når du trækker gardinerne fra om morgenen?

Frygt ej det er et godt tegn, hvis det altså er på den udvendige side. Se hvad dug er for noget, og hvad du kan gøre ved det.

Dugger dine vinduer?

Når efteråret kommer, og temperaturen falder udenfor vil mange opleve, at vinduerne er duggede når man trækker gardinerne fra om morgenen. Dug eller kondens opstår når varm luft i f.eks. et soveværelse rammer en kold overfalde som glasset i et vindue. Der kan også dannes kondens på andre overflader, men fordi glasset er gennemsigtigt, er det meget tydeligt her.

Hvad er kondens?

Kondens eller dug er vand. I luften svæver bittesmå vandmolekyler rundt, det er varme som holder dem flyvende, når de vandmolekyler rammer en kold overflade, mister de deres energi og sætter sig på overfladen og bliver til små dugdråber.

Vi kan sammenligne det med en sodavand, når vi tager den ud af køleskabet og sætter den på bordet, så dannes der også kondens på flasken eller dåsen. Fordi den er kold og pludselig møder varm luft.

Er det blevet værre?

Har du lige købt nye vinduer og døre, og oplever du nu mere dug, end du gjorde før? Det kan være superirriterende at du ikke kan kigge ud i haven, men det er faktisk et godt tegn. Det betyder at dine nye vinduer og døre isolerer bedre end de gamle, og derved virker de godt de skal, og du sparer penge på varmeregningen.

Dog skal du være opmærksom på, om der også begynder at dannes kondens på den indvendige side, hvis det sker, er det vigtigt du husker at lufte ud og evt. skabe gennemtræk et par minutter hver dag.

Årsagen til at du lige pludselig kan opleve kondens på den indvendige side, er igen at dine nye vinduer og døre lukker tæt, og at der derfor ikke sker en lille udluftning uden at du åbner vinduet. Tidligere skete udluftningen helt af sig selv, fordi vinduerne var utætte, men nye vinduer er du nødt til at åbne.  

Hvordan slipper du af med dug?

  • Det er svært at undgå, dog hjælper det at lufte ud jævnligt, gerne som minimum to gange i døgnet.

  • Du kan også tørre duggen af på den indvendige side. Udvendigt forsvinder duggen så snart solen står op og luften bliver lunere.

  • Har du mulighed for at bruge ventilation eller aircondition, sådan luften cirkulere og bliver nedkølet, vil det også hjælpe.

Det lyder simpelt, og det er det egentligt også, det er som sagt et godt tegn, et tegn på at dine vinduer gør det de skal.  

Hvordan opstår kondens?

Når luft rammer overflader, der er koldere end luften selv, opstår der dug og kondens. Det gør der, da luften indeholder en vis mængde vand, som kondenserer, idet luften bliver afkølet. Grunden, til at luften må frigive vand, er, at køligere luft ikke kan holde på lige så meget vand og fugt, som varm luft. Det vil sige, at når varm, fugtig luft rammer en kold overflade, bliver luften nedkølet, og den kan derfor ikke holde på lige så meget fugt, og det er her, der opstår kondens.

Hvorfor kommer der dug og kondens på dine vinduer og døre?

Der vil ofte opstå kondens og dug på vinduer og døre, da ruder har en kold overflade. Det betyder, at den varme luft fra for eksempel soveværelset vil kondensere, idet den rammer ruden. Hertil lægger du muligvis ekstra meget mærke til kondensen på netop vinduer og ruder i døre, da det gennemsigtige glas bliver mindre klart. Dug og kondens kan dog også sagtens opstå på både vægge, lofter og gulve. 

Derfor opstår der kondens på dine nye vinduer

 Har du lige købt nye, energirigtige vinduer, og vågner du ofte op til både dug og kondens? Det er der en god forklaring på. De nyinstallerede vinduer med nye tætningslister, beslag, glas og fuger er ofte mere tætte og isolerende end ældre og slidte vinduer. Det betyder, at dine vinduer isolerer så godt, at luftudskiftningen reduceres, og at luften dermed må frigive vand gennem kondens og dug. Hvor de gamle vinduer muligvis var utætte, er de nye nu så gode til at holde på varmen, at luften indenfor oplever vinduesoverfladen som noget koldere end før. Det lyder muligvis som en ulempe, men det er faktisk en god ting, at vinduerne isolerer så godt. 

Den gode og energirigtige isolering betyder nemlig, at vinduerne holder bedre på varmen, og at du derved sparer penge på opvarmningen. Men omvendt så er der nu næsten ingen udluftning, og med den fugt, en familie afgiver gennem eksempelvis sved, madlavning og udånding, kan der meget let opstå kondens på indersiden af termoruderne, hvis temperaturen på det indvendige glaslag er lavere end luftens.

Det vil sige, at tidligere skete udluftningen helt af sig selv - det sørgede de utætte, gamle vinduer for. Med de nye vinduer er du nødt til selv at sørge for, at luften og derigennem vanddampen udskiftes. Det gør du ved at åbne vinduerne og lave en smule gennemtræk. 

  Hvordan kommer du af med kondens på vinduer og døre?

 
Du kan næsten ikke undgå, at der kommer kondens og dug på dine vinduer, men du kan dog gøre en række simple ting for at mindske, forebygge eller fjerne kondensen. Du kan blandt andet:

  • Lufte ud
  • Tørre kondens af
  • Bestille vinduer med varm kant

Læs med her, og bliv klogere på hver af de tre metoder.

Luft ud

 
Kommer der kondens på dine ruder på grund af fugtig luft, kan du med fordel udlufte din bolig med gennemtræk cirka to gange i døgnet. Det lyder simpelt - og det er det. Ved at åbne vinduerne i cirka seks minutter ad gangen, så gulve og vægge når at blive afkølet, kan du undgå, at luften indenfor opvarmes så meget, at den må frigive fugt. Udover at mindske og fjerne eventuelt kondens, giver udluftningen også et bedre indeklima, der gør, at luften ikke føles så tung.  

Har du mulighed for det, kan du også gøre brug af ventilation eller aircondition. Her vil luften cirkulere rundt og blive nedkølet eller cirkulere ud, så den udskiftes helt. Begge dele kan, ligesom den gode gammeldags udluftning, være med til at mindske kondens på vinduer og døre. 

Tør kondens af

Vågner du op til dug og kondens på vinduer og døre, selvom du lufter ud, kan du nemt tørre kondensen af ved brug af en tør klud eller en vinduesskraber. På den måde fjerner du overskydende vand, så det ikke længere ligger på ruden eller løber ned i vindueskarmen. 

Ofte opstår dug indenfor i vintermånederne, hvor der i sommermånederne kan komme udvendig kondens. Det skyldes, at du om vinteren varmer op inde, så luften er varmere end ude, ligesom du i sommermånederne gør det modsatte. 

Hvor du om vinteren nemt kan tørre kondens og dug af inde, er det lidt mere besværligt i sommermånederne, hvor kondensen opstår ude. Her kan du blot lade kondensen forsvinde af sig selv, da det ikke skaber problemer for dig og din bolig. Synes du dog, at det er irriterende, at ruden ikke er helt så klar og ren? Du kan sagtens gå ud og fjerne fugten med en vinduesskraber eller tørre den væk ved igen at åbne vinduet.

Bestil vinduer med varm kant

 
Skal du have nye vinduer, og vil du gerne undgå for meget kondens, anbefaler vi hos Bedst & Billigst, at du bestiller energiglas med varm kant. Her vil kanten mindske dugproblemerne på den indvendige side af dit vindue, da den går ind og udligner den største kuldebro. Den varme kant mindsker temperaturforskellen dér, hvor den ellers ville være størst: I kanten af ruden. 

De vinduer og døre, du finder hos Bedst & Billigst, er alle inklusiv varm kant i glasset, og du kan derfor roligt udforske hele vores sortiment.

 Hvorfor er det vigtigt at se på indvendig kondens og dug?

Det er vigtigt at være opmærksom, hvis du har meget dug og kondens hjemme ved dig, da det kan resultere i skimmelsvamp eller andre fugtskader. For at finde ud af, om du har et fast problem, som du skal gøre yderligere ved, eller om du blot kan behandle kondensen, som vi har gennemgået i afsnittene ovenfor, er der bestemte aspekter, du kan være opmærksom på.

Hvis den voldsomme kondens og dug skyldes, at I er mange mennesker samlet i ét rum, til for eksempel en fødselsdag eller familiemiddag, så behøver du ikke være ekstra opmærksom. Her kan kondensen nemlig forklares ved, at I er mange mennesker til at varme luften op, som derfor er ekstra varm og fugtig, når den rammer dine vinduers kolde overflader. 

Opstår kondensen derimod mere fast og konsekvent, er det vigtigt, at du ofte udlufter og tørrer af. Det er det, da meget fugt kan resultere i, at vandet lægger sig på vindueskarmen. Sker dette ofte uden at blive tørret væk, kan vandet sive ned i træværket og dermed udvikle sig til skimmelsvamp. Korrekt udluftning og aftørring er altså ikke bare vigtigt for indeklimaet i din bolig men også for selve vedligeholdelsen af dine vinduer og døre.

Har du brug for nye vinduer og døre?

Har du utætte vinduer, der lukker den kolde luft ind? Eller er skaden desværre allerede sket, så dine vinduer har taget skade af den megen fugt og vand, som kondens kan føre med sig? Bare rolig, du kan hos Bedst & Billigst finde et godt og billigt udvalg af både vinduer og døre til hele din bolig.

Vi har alt fra terrassedøre til palævinduer, og du finder derfor helt sikkert noget, som falder i din smag - og til en billig pris!

Vi tilbyder prismatch

Er du interesseret i at udskifte dine vinduer og døre med nye modeller, kan du hos os finde en række priseksempler, der viser, hvad en udskiftning vil koste for forskellige boligtyper. På den måde kan du danne dig et billede af, om en fuld udskiftning er noget for dig. 

Når du har fundet dine nye drømmevinduer eller din nye drømmedør, kan du klikke direkte ind på elementerne og se prisen. Skulle du mod forventning se en billigere pris andre steder, så tilbyder vi selvfølgelig prismatch. Vi vil nemlig være både bedst og billigst. 

Sammen med vores billige priser får du altid 10 års garanti. Det gør du, så du kan være sikker i dit valg mange år endnu. 

 Du kan montere og opmåle selv

Lige så nemt som det er at bestille dine vinduer og døre fra vores side, lige så nemt er det at opmåle og montere dem, når du modtager dine nye elementer. Vi har nemlig lavet og samlet en bred vifte af gør-det-selv-videoer, så du helt simpelt og enkelt kan se, hvordan du selv gør det. 

Hertil har vi også udarbejdet en monteringsvejledning for vinduer og døre, som du kan læse og slå op i, når du har brug for det. På den måde, kan du montere dine vinduer og døre, når det passer ind i forhold til dit renoveringsprojekt. 

Hos Bedst & Billigst får du dine vinduer nemt og hurtigt og til den helt rigtige pris - en billig pris.