Op til 55% i webpris / Bestil senest 29/5
 

Døjer du med dug og kondens på dine vinduer og døre?

Er dine ruder duggede om morgenen, når du trækker gardinerne fra?

Frygt ej det er et godt tegn, hvis det altså er på den udvendige side.

Læs mere om hvad dug er for noget, og hvad du kan gøre ved det.

Dugger dine vinduer?

Når efteråret kommer, og temperaturen falder udenfor vil mange opleve, at vinduerne er duggede, når man trækker gardinerne fra om morgenen. Dug eller kondens opstår når varm luft i f.eks. et soveværelse rammer en kold overfalde som glasset i et vindue. Der kan også dannes kondens på andre overflader, men fordi glasset er gennemsigtigt, ses det meget tydeligt her.

Hvad er kondens?

Kondens eller dug er vand. I luften svæver bittesmå vandmolekyler rundt, det er varme, som holder dem flyvende. Når de vandmolekyler rammer en kold overflade, mister de deres energi og sætter sig på overfladen og bliver til små dugdråber.

Vi kan sammenligne det med en sodavand, når vi tager den ud af køleskabet og sætter den på bordet, så dannes der også kondens på flasken eller dåsen. Fordi den er kold og pludselig møder varm luft.

Er det blevet værre?

Har du lige købt nye vinduer og døre, og oplever du nu mere dug, end du gjorde før? Det kan være superirriterende, at du ikke kan kigge ud i haven, men det er faktisk et godt tegn. Det betyder at dine nye vinduer og døre isolerer bedre end de gamle, og derved virker de godt de skal, og du sparer penge på varmeregningen.

Dog skal du være opmærksom på, om der også begynder at dannes kondens på den indvendige side, hvis det sker, er det vigtigt du husker at lufte ud og evt. skabe gennemtræk et par minutter hver dag.

Årsagen til at du lige pludselig kan opleve kondens på den indvendige side, er igen at dine nye vinduer og døre lukker tæt, og at der derfor ikke sker en lille udluftning uden, at du åbner vinduet. Tidligere skete udluftningen helt af sig selv, fordi vinduerne var utætte, men nye vinduer er du nødt til at åbne.

Hvornår opstår der dug?

Dug opstår i nogle måneder mere end andre.
Det skyldes primært temperaturen og luftfugtigheden.

Hvordan slipper du af med dug?

  • Det er svært at undgå, dog hjælper det at lufte ud jævnligt, gerne som minimum to gange i døgnet.
  • Du kan også tørre duggen af på den indvendige side. Udvendigt forsvinder duggen så snart solen står op og luften bliver lunere.
  • Har du mulighed for at bruge ventilation, sådan luften cirkulere, vil det også hjælpe.

Det lyder simpelt, og det er det egentligt også, det er som sagt et godt tegn,
et tegn på at dine vinduer gør det de skal.